Tandenbleken nu

Tandheelkundige zorg voor senioren

Tandheelkundige zorg voor senioren

Geplaatst op

Het ouder worden verhoogt voor veel senioren een risico voor een aantal orale gezondheidsproblemen. In deze blog gaan we dieper in op de meest voorkomende gebitsklachten bij senioren.

Donkere tanden

Veroorzaakt, tot op zekere hoogte, door veranderingen in het tandbeen – het botachtige weefsel dat ten grondslag ligt aan het tandglazuur – en door een levensduur van het consumeren van voedsel en dranken die vlekken veroorzaken. Ook veroorzaakt door het uitdunnen van de buitenste glazuurlaag die het donkerder geleerde tandbeen laat doorschijnen. Een donkere tand of kies kan een teken zijn van een ernstiger probleem en moet door je tandarts worden gecontroleerd.

Droge mond

Veroorzaakt door een verminderde speekselstroom, die het gevolg kan zijn van kankerbehandelingen die gebruik maken van bestraling van het hoofd en de nek, maar ook van bepaalde ziekten, zoals het syndroom van Sjögren, en medicijnklachten. Veel medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken.

Verminderde smaak

Terwijl het ouder worden het smaakgevoel vermindert, kunnen ook ziekten, medicijnen en gebitsprothesen bijdragen aan dit zintuiglijke verlies.

Wortelverval

Dit wordt veroorzaakt door blootstelling van de tandwortel aan rottingsveroorzakende zuren. De tandwortels komen bloot te liggen als het tandvlees zich terugtrekt uit de tand. De wortels hebben geen glazuur om ze te beschermen en zijn vatbaarder voor tandbederf dan het kroongedeelte van de tand.

Tandvleesaandoeningen

Veroorzaakt door tandplak en verergerd door voedselresten in de tanden, gebruik van tabaksproducten, slecht passende bruggen en kunstgebitten, slechte voeding en bepaalde ziekten, zoals bloedarmoede, kanker en diabetes, is dit vaak een probleem voor oudere volwassenen. Laat je daarom op halfjaarlijkse basis controleren en behandelen door een goede mondhygiënist.

Tandverlies

Tandvleesaandoeningen zijn een belangrijke oorzaak van tandverlies.

Oneffenheden in het kaakbeen

Dit wordt veroorzaakt door het verlies van tanden en dan niet vervangen van ontbrekende tanden. Hierdoor kan de rest van de tanden afdrijven en verschuiven naar open ruimtes.

Stomatitis veroorzaakt door een kunstgebit

Een slecht passend kunstgebit, een slechte mondhygiëne of een opbouw van de schimmel Candida albicans veroorzaken deze aandoening, die een ontsteking is van het weefsel dat ten grondslag ligt aan een kunstgebit.

Lijster 

Ziekten of medicijnen die het immuunsysteem aantasten kunnen de overgroei van de schimmel Candida albicans in de mond veroorzaken.

Gerelateerde berichten

4 dingen die je moet weten over baby tandjes

Baby tandjes spelen een belangrijke rol in het helpen van kinderen bij het ontwikkelen van een gezonde glimlach die met hen meegroeit. Hier zijn vijf...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden