Tanden bleken: een korte geschiedenis
Geplaatst op
Vandaag de dag kun je bij elke praktijk je tanden laten bleken, van tandarts Jordaan tot in Zuid-Limburg. Tanden bleken is daarnaast ook betaalbaar, waardoor de behandeling voor de veel mensen beschikbaar is. Mensen proberen al sinds de oudheid hun glimlach witter te maken met behulp van verschillende technieken die zowel beangstigend als geniaal zijn. De tanden-wit-techniek heeft een lange weg afgelegd, maar bestaat nog steeds uit de basis ingrediënten die voor het eerst werden ontdekt in het begin van de 19de eeuw.
De oudheid
Oude pogingen om tanden te bleken waren net zo primitief als je zou verwachten. Mensen uit de oudheid gebruikten gerafelde stokken en doornen van struiken om hun tanden schoon te maken en schoon te schrapen. Toen de beschaving zich eenmaal begon te ontwikkelen, waren witte tanden een teken van adel en rijkdom. Romeinen gebruikten een pasta van urine en geitenmelk. Egyptenaren gebruikten puimsteen en een wijnazijn. Artsen uit de 12de eeuw adviseerden patiënten om hun tanden te bleken met salie en zout of om ze te schrobben met de Elecampane bloem. Het publiek richtte zich in de 17de eeuw tot kappers voor hun tandheelkundige behoeften, die met een metalen vijl de tanden slepen en ze vervolgens met salpeterzuur beschilderden. De late 18e eeuw bracht het gebruik van bleken met oxaalzuur met zich mee. Hoewel al deze technieken waarschijnlijk tot op zekere hoogte werkten, veroorzaakten ze ook enorm veel schade aan de tanden.
Vanaf de 19de eeuw
Aan het begin van de 19e eeuw hielden tandartsen zich bezig met het genezen van het tandvlees van ziekten en infecties, vooral in combinatie met beugels en corrigerende tandheelkundige voorwerpen. Zij hadden de positieve herstellende effecten van waterstofperoxide ontdekt en ontwikkelden voortdurend manieren om patiënten in staat te stellen hun tandvlees langer aan waterstofperoxide bloot te stellen. In 1918 werd ontdekt dat een verwarmde lamp in combinatie met waterstofperoxide de tanden zou verlichten. Een tandarts ontdekte aan het eind van de jaren zestig dat na het gebruik van carbamide peroxide tegen tandvleesirritatie, de tanden aanzienlijk witter waren.
Vandaag de dag
Het idee ging 20 jaar lang rond in het tandheelkundige circuit voordat het echt van de grond kwam. Een dikke wit-gel, opalescence carbamide peroxide, werd in 1989 gepatenteerd en is nog steeds de basistechniek die vandaag de dag wordt gebruikt. Tandartsen begonnen met het aanbieden van diensten voor het bleken met bitjes en ook het bleken met strips begon op gang te komen. Een andere techniek die vandaag de dag wordt gebruikt is om een zeer geconcentreerde bleekoplossing te laten aanbrengen in combinatie met een LED-licht.
Gerelateerde berichten
Tanden van binnenuit bleken
De inwendige bleekbehandeling voor tanden wordt vaak toegepast na een wortelkanaalbehandeling. Door complicaties na de wortelkanaalbehandeling en...