Tandenbleken nu

10 leuke feiten over mondgezondheid

10 leuke feiten over mondgezondheid

Geplaatst op

We bloggen vaak over nuttige onderwerpen zoals tandgevoeligheid, de juiste poetstechnieken en tandheelkundige angst. We vinden het belangrijk om mensen voor te lichten over deze onderwerpen, zodat ze tussen de bezoeken door zo goed mogelijk voor hun tanden kunnen zorgen.

Maar, we denken niet dat praten over tandheelkundige gezondheid altijd serieus moet zijn. Daarom gaan we vandaag 10 leuke en verrassende feiten delen die je waarschijnlijk niet wist over je mond.

#1. Tandglazuur is de sterkste stof in het menselijk lichaam. Het bestaat voor 96% uit mineralen en is een van de enige delen van het lichaam die niet in staat is zichzelf te regenereren of te herstellen. Daarom is het zo belangrijk om een goede mondhygiëne te onderhouden, suikerhoudende en zure voeding te beperken en regelmatig naar een tandarts te gaan.

 #2. De meeste mensen kauwen meer aan de kant van hun dominante hand. Dat betekent dat als je rechtshandig bent, je waarschijnlijk meer aan de rechterkant van je mond kauwt, en vice versa.

 #3. De gemiddelde persoon produceert 1 tot 2 Liter speeksel per dag. Dat komt neer op ruim 20.000 Liter in een mensenleven – dat is veel speeksel! Het klinkt vies, maar het is eigenlijk een goede zaak. Speeksel houdt je mond gehydrateerd, waardoor bacteriën zich niet kunnen voortplanten en gaatjes en een slechte adem veroorzaken.

 #4. Je kaak is de krachtigste spier in je lichaam. De kauwspier is de spier waarmee je kunt kauwen. Gemiddeld kan het tussen de 85 en 100 kilo kracht produceren. Mensen die regelmatig tandenknarsen of kauwgom kauwen, hebben de sterkste kaakspieren.

#5. 100 jaar geleden was de helft van de bevolking van Noord-Amerika tandeloos. Maar, het wordt steeds beter – vandaag de dag mist slechts tien procent van de mensen ouder dan 65 jaar tanden.

#6. Een atleet heeft 60 keer minder kans om tanden te beschadigen bij het dragen van een gebitsbeschermer. Atletisch trauma is een van de belangrijkste oorzaken van tandverlies bij mensen van 35 jaar en jonger, dus als je kinderen hebt die sporten, zorg ervoor dat een gebitsbeschermer deel uitmaakt van hun uniform!

#7. Tandbederf is de tweede meest voorkomende ziekte in de Verenigde Staten. De enige meer wijdverspreide aandoening is de gewone verkoudheid. Niet verwonderlijk, gezien het feit dat meer dan 40% van de volwassenen minstens één tand heeft die een behandeling nodig heeft.

#8. Elke persoon heeft een unieke tongafdruk. Je wist waarschijnlijk al dat je beetafdruk anders is dan die van iemand anders, maar je tong heeft een patroon dat, net als een vingerafdruk, uniek is voor jou en alleen jij. Er werken zelfs biometrische bedrijven aan een technologie die het mogelijk maakt om de tongafdruk van een persoon te scannen als bewijs van identificatie.

 #9. Kinderen hebben minder tanden dan volwassenen. De meeste kinderen hebben 20 melktanden, die ze rond de leeftijd van 6 jaar beginnen te verliezen. De gemiddelde volwassene heeft 32 tanden, waaronder 4 verstandskiezen die veel mensen moeten verwijderen.

 #10. Regelmatige tandreiniging kan hartaanvallen voorkomen. Het is geen geheim dat het schoonhouden van je tanden belangrijk is als je geen gaatjes en tandvleesaandoeningen wilt, maar slechte mondhygiëne kan bijdragen aan tal van andere problemen zoals hart- en vaatziekten en diabetes.

Is het voor jou ook weer hoog tijd om een afspraak te maken bij de tandarts? Studentist tandarts Amsterdam helpt je graag verder. Hier kun je terecht voor alle tandheelkundige behandelingen.

Gerelateerde berichten

Tanden van binnenuit bleken

De inwendige bleekbehandeling voor tanden wordt vaak toegepast na een wortelkanaalbehandeling. Door complicaties na de wortelkanaalbehandeling en...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden