Wordt een cosmetische ingreep vergoed door je zorgverzekeraar?
Geplaatst op
Het is bijna elk jaar opnieuw iets waar je mee aan de slag moet: het al dan niet kiezen voor een andere zorgverzekeraar of een ander zorgverzekeringspakket. Elk jaar is er ook een duidelijke piek te zien tussen midden en eind december in het zoekverkeer met zoekopdrachten die gerelateerd zijn aan zorgverzekeringen. Dat betekent dat veel mensen elk jaar weer een nieuwe lijst met behandelingen hebben die of wel of niet vergoed worden. In deze blog gaan we dieper in op de vraag of cosmetische behandelingen door de zorgverzekeraar worden vergoed.
Basispakketten en aanvullende verzekeringen
Als consument kun je er in deze enigszins vrije markt voor zorgverzekeringen zelf kiezen of je een basispakket afneemt of dat je je voor bepaalde zaken aanvullend verzekert. Een aantal voorbeelden van aanvullende pakketten voor de zorgverzekering die door veel Nederlanders worden gekozen, zijn een aanvullend pakket voor de tandarts, een extra zorgpakket voor fysiotherapie of een aanvullende zorgverzekering voor logopedie. Er zijn verschillende cosmetische ingrepen die je kunt overwegen. In het geval van bijvoorbeeld een (boven)ooglidcorrectie, zie je dat deze in sommige gevallen in het basispakket valt en dat is goed nieuws. Er zijn echter wel een aantal kanttekeningen waar je rekening mee moet houden. Een belangrijk criterium voor het vergoed krijgen van een ooglidcorrectie is dat deze namelijk medisch noodzakelijk dient te zijn. Dat betekent dat, wanneer je een ooglidcorrectie wilt laten uitvoeren om cosmetische redenen, dit niet een goede gegronde reden zal zijn om een vergoeding te vragen bij je zorgverzekeraar.
Vergoedingen vanwege medische redenen
Er zijn verschillende redenen waarom een zorgverzekeraar je cosmetische of plastisch chirurgische ingreep kan vergoeden. Onderstaand tref je een greep uit de gevallen waarin je mogelijk een vergoeding kunt krijgen voor een ingreep. Dit kan namelijk wanneer er sprake is van:
– Afwijking in je uiterlijk die aantoonbare lichamelijke functiestoornissen veroorzaakt
– Verminkingen die zijn ontstaan door ziekte, een ongeval of een geneeskundige verrichting (zoals ernstige brandwonden)
– Ontbreken van borstvorming bij vrouwen of man-vrouw transgenders (agenesie en aplasie)
– Verlamde of verslapte bovenoogleden
– Primaire geslachtskenmerken bij een vastgestelde transseksualiteit
– De volgende aangeboren misvormingen:
– Lip-, kaak- of gehemeltespleten
– Misvorming van het benig aangezicht
– Goedaardige woekering van bloedvaten, lymfevaten of bindweefsel
– Geboortevlekken
– Misvorming van urineweg- en geslachtsorganen
– Een buikwandcorrectie wordt in sommige gevallen vergoed.