Tandenbleken nu

Platteland vs. randstad: het verschil in praktijken

Platteland vs. randstad: het verschil in praktijken

Geplaatst op

Wat zijn de verschillen tussen stedelijke en landelijke tandartspraktijken? Ik heb in beide gewerkt, maar het grootste deel van mijn professionele leven heb ik op het platteland gewerkt. Ik zei dat ik nooit meer terug zou keren naar een dorp of platteland, maar door omstandigheden ben ik toch terug gekeerd. In deze blog ga ik het verschil uitleggen tussen de stad en het platteland. Met het platteland bedoel ik de kleinere dorpjes, in dit geval Hasselt in Overijssel en met de grote stedelijke tandartspraktijken wordt Rotterdam bedoeld.

Bij het bespreken van tandartspraktijken heb ik verschillende grote verschillen gevonden. De eerste week dat ik in Hasselt begon te werken, kreeg ik te maken met veel complexere gevallen dan Rotterdam. Het viel me op dat ik in plaats van zoveel mogelijk preventieve behandelingen te doen, veel meer restauratiewerk deed. Elke week zag ik patiënten met ernstig verval en behoefte aan volledige mondherstelbehandeling. Veel patiënten van 20 en 30 jaar oud worden geconfronteerd met tandbederf, soms zelfs zozeer dat ze niet meer te restaureren zijn.

Frisdrankgebruik

Toen ik in Rotterdam studeerde, kwam ik zelden dit niveau van slechte gebitszorg tegen. Ik zag het daar wel, maar niet vaak. In de zoektocht naar de bron van het kwaad, ontdekte ik dat veel van mijn patiënten op het platteland veel frisdrank dronken. Red Bull en Coca Cola zijn erg populair. Veel patiënten realiseerden zich niet dat de koolzuurhoudende dranken bijdroegen aan hun orale aftakeling. Dit motiveerde me om 40 gram suiker in een boterhamzakje te stoppen om patiënten te laten zien hoeveel suiker er in één blikje Red Bull zit.

Haast

Een ander belangrijk verschil is de houding van patiënten in het algemeen. Veel van mijn plattelandspatiënten leken geen haast te hebben om de praktijk te verlaten; ze leken meer waardering te hebben voor wat wij voor hen deden. Het was ongewoon om patiënten op het platteland met hun laptop in de wachtkamer te zien. In de stedelijke sfeer had ik het gevoel dat ik de patiënten meer moest overtuigen om een bepaalde behandeling te nemen. In Hasselt vertrouwen patiënten meer op mijn aanbevolen behandeling. Ik sprak met een aantal van mijn teamleden die ook in beide omgevingen hadden gewerkt. Paula, een van mijn hygiënisten, zei: “Er zijn hier meer knuffels en fysiek contact. Ze wees er ook op dat onze patiënten veel vaker eten meebrengen en een praatje maken. Dit betekent niet dat stadspatiënten niet vriendelijk zijn; ik denk dat het veel te maken heeft met een snelle vs. trage omgeving.

Inkomen

Het inkomen per hoofd van de bevolking is een ander gebied waar stedelijke en landelijke gebieden verschillen. Het feit dat ik in een gebied ben waar het inkomen per hoofd van de bevolking laag is, heeft een grote invloed op mijn praktijk. Veel van mijn patiënten zijn ongeschoold en hebben weinig kennis van wat er nodig is voor de juiste mondzorg. Ze luisteren naar mondhygiëne-instructies en ik vind dat de naleving vaak beter is.

De dentist in Rotterdam staan voor andere uitdagingen dan die in Hasselt. Dit maakt het vak uitdagend en bevredigend.

Gerelateerde berichten

Facings van composiet of porselein, wat is het verschil?

Er zijn een hoop verschillende factoren waardoor je schade aan je gebit kunt oplopen. Door bijvoorbeeld per ongeluk op iets hards te kauwen is het al...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden