Tandenbleken nu

Omgaan met tandartsfobie

Omgaan met tandartsfobie

Geplaatst op

Ben je bang om naar de tandarts te gaan? Zo ja, dan ben je niet alleen. Er wordt geschat dat alleen al in de Verenigde Staten 30-40 miljoen mensen worstelen met angst voor de tandarts. Zelfs als je nerveus bent, zijn er een aantal eenvoudige manieren om de angst voor een tandheelkundige fobie te overwinnen.

Fobieën en angst

Sommige mensen hebben zo’n hoge mate van angst dat ze het broodnodige tandheelkundige werk zullen vermijden, zelfs als het gaat om voortdurende infecties en beschadigde tanden in plaats van het maken van een afspraak. In veel gevallen komt een tandheelkundige fobie voort uit een eerdere afspraak waarbij de patiënt het gevoel had dat hij of zij geen controle had of zich ongemakkelijk voelde. Het maakt niet uit wat de oorzaak is, als je een fobie of angst hebt, zijn hier enkele dingen die je kunt doen:

Wees eerlijk

Vertel de tandarts dat je bang bent en waar je bang voor bent. Praten over je angst en angst is een goede manier om deze te verminderen. Als je tandarts weet dat je bang bent, kan hij of zij stappen ondernemen om je angst te verminderen. Veel tandartsen bieden voorzieningen zoals koptelefoons, muziek, films en vitale signaalbewaking om je te kalmeren.

Als het personeel zich bewust is van hoe je je voelt, kunnen ze bij elke stap uitleggen wat er gaat gebeuren. Beter geïnformeerd zijn kan ook behoorlijk helpen om je rustiger te voelen. In sommige gevallen, als je angst extreem is, kan je tandarts in staat zijn om lachgas of zelfs een sedatie te geven.

Zoek naar geavanceerde tandheelkundige technologie

Als je moeite hebt om je mond wijd genoeg te openen, of als je zenuwachtig bent over kokhalzen in afwachting van röntgenfoto’s, dan hebben we goed nieuws. Digitale intraorale camera’s, panoramische röntgenfoto’s en speciaal ontworpen handstukken kunnen procedures veel sneller, eenvoudiger en comfortabeler maken. Daarnaast kun je kiezen voor een angsttandarts, welke gespecialiseerd is in het behandelen van patiënten met tandartsfobie.

Praat met jezelf

Als je bang of nerveus bent, kan een gesprek met jezelf je helpen om tot rust te komen. Zelfs als je dit in stilte doet, probeer je te concentreren op je ademhaling door diepe, langzame en kalmerende ademhalingen te nemen. Je kunt ook gebruik maken van progressieve ontspanning, het aanspannen en vervolgens loslaten van verschillende spiergroepen zoals je voeten en benen, buik en rug, borst, hoofd en armen.

Gerelateerde berichten

Facings van composiet of porselein, wat is het verschil?

Er zijn een hoop verschillende factoren waardoor je schade aan je gebit kunt oplopen. Door bijvoorbeeld per ongeluk op iets hards te kauwen is het al...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden