Tandenbleken nu

Hoe zorg je voor je tanden en kiezen als je ziek bent

Hoe zorg je voor je tanden en kiezen als je ziek bent

Geplaatst op

Of het nu gaat om de griep of een maagkwaal, onze mondgezondheid kan eronder lijden als we ons niet goed voelen. Een verkoudheid kan meer effect hebben op je tanden dan je zou verwachten. Nu het kouder wordt, is het belangrijk dat je begrijpt hoe ziekte onze gezondheid kan beïnvloeden – met name degenen die een hoger risico lopen op complicaties, zoals ouderen.

Er zijn diverse manieren waarop je tanden en lichaamsgezondheid op elkaar inwerken. Bepaalde symptomen hebben verschillende effecten en vereisen verschillende reacties.

Braken

Braken kan het tandglazuur aantasten. Afhankelijk van de infectie die je hebt opgelopen, kan het zijn dat je niet in staat bent om je voedsel binnen te houden. Braken is nooit prettig, maar soms is het nodig dat je lichaam schadelijke bacteriën of stoffen uitscheidt.

De vloeistoffen in je maag zijn extreem zuur. Deze maagzuren kunnen, wanneer ze in de mond komen, bijzonder schadelijk zijn voor het tandglazuur. Dit glazuur is de afweerlaag van je tanden en, eenmaal versleten, kunnen je tanden meer vatbaar zijn voor tandbederf.

Wat te doen: Poets je tanden niet meteen. Vanwege het zuur dat op je tanden zit, kan poetsen de schade verergeren – door het zuur in de tanden te wrijven in plaats van het weg te poetsen. Spoel in plaats daarvan je mond grondig af met een alkalische oplossing van water en soda om het zuur te neutraliseren en weg te spoelen voordat je gaat poetsen.

Verspreidende bacteriën

In tandenborstels kunnen bacteriën, speeksel en bloed ophopen. Dus als de oorzaak van je symptomen besmettelijk is, is het nog belangrijker om je tandenborstel te isoleren en het risico op besmetting van andere borstels te verlagen.

Behalve onmiddellijk na het braken is het belangrijk om door te gaan met borstelen en flossen, zelfs als je ziek bent. Je tanden en tandvlees moeten nog steeds worden schoongemaakt, zelfs als het betekent dat je je tandenborstel later moet vervangen.

Wat te doen: Als je ziek bent, houd je je tandenborstel gescheiden van andere tandenborstels in je huishouden om de verspreiding van ziekten te voorkomen – en deel nooit tandenborstels. Zodra je hersteld bent, gooi je je tandenborstel weg en koop je een nieuwe, schone tandenborstel.

Uitdroging

Gehydrateerd blijven is van vitaal belang voor het behoud van zowel de mond als de algemene gezondheid. Dit kan vooral belangrijk zijn wanneer je ziek bent, omdat je lichaam meer kans heeft om vocht te verliezen tijdens het bestrijden van een infectie. Dat betekent dat je een veel groter risico loopt op uitdroging of een droge mond.

Een gebrek aan speeksel in je mond kan leiden tot een verhoogd risico op tandbederf en gingivitis. Dit komt omdat speeksel normaal gesproken zou werken om voedseldeeltjes en zuren weg te spoelen en zo de bacteriën in je mond te helpen reguleren. Droge mond kan ook worden veroorzaakt door sommige koude en griepmedicatie zoals antihistaminica en decongestiva.

Wat te doen: Drink veel water en zuig, indien nodig, op suikervrije snoepjes om de speekselproductie te bevorderen. Het is belangrijk om dranken die vol suiker zitten te vermijden, omdat ze tandcariës kunnen veroorzaken en bevorderen.

Last van je tanden

Heb je last van je tanden nadat je ziek bent geweest? Ga dan langs een tandarts. Tandarts van Houselt is bijvoorbeeld een tandarts in Den Haag die je verder kan helpen met je klachten.

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden