Tandenbleken nu

Hoe je tandvleesaandoeningen kunt voorkomen

Hoe je tandvleesaandoeningen kunt voorkomen

Geplaatst op

Zoals het oude gezegde luidt, hoef je alleen maar de tanden te flossen die je wilt behouden, en de meesten van ons willen al onze tanden voor ons leven vasthouden! De belangrijkste manier om dat doel te bereiken is om je tandvlees gezond te houden. Bacteriën kunnen zich onder je tandvlees ophopen, het zachte weefsel dat je kaakbot bedekt. Dit weefsel vormt een afdichting die je tanden stevig op zijn plaats houdt en bacteriën buiten houdt. Als deze afdichting in gevaar komt, kom je in de problemen. Een slechte gezondheid van het tandvlees is niet alleen slecht nieuws voor je tanden. Onderzoek heeft een verband gelegd tussen een slechte mondgezondheid en hart- en longziekten, dus is het belangrijk voor elk aspect van je gezondheid dat je gezond tandvlees behoudt.

De voortgang van tandvleesaandoeningen

De tandvleesaandoening, ook wel periodontitis genoemd, begint langzaam en groeit in ernst over vele jaren. Als je je tandvleesproblemen vroeg genoeg oplost, kan een goede mondhygiëne het omkeren.

Tandartsen classificeren tandvleesaandoeningen in drie fasen:

Gingivitis

Dit is de jongste fase van tandvleesaandoeningen. Gedurende deze tijd begint plak tussen je tanden giftige stoffen te produceren en het tandvlees te ontsteken en te irriteren. Als je tandvleesontsteking hebt, kan je tandvleesaandoening gemakkelijk worden omgekeerd met een paar weken ijverig poetsen en flossen.

Mild tot matig parodontitis

Wanneer parodontitis zich in een milde tot matige fase bevindt, heb je een laagwaardige infectie die beetje bij beetje aan het tandvlees wegvreet. De afdichting die je tanden vasthoudt, wordt zwakker en vormt zakken waarin bacteriën zich kunnen verzamelen.

Geavanceerde parodontitis

Op dit moment worden de zakken langs de tandvleeslijn zwakker. Tijdens deze fase zullen de tanden waarschijnlijk uitvallen.

Manieren waarop je tandvleesaandoeningen kunt voorkomen

De richtlijnen voor het gezond houden van je tanden mogen niet zo verschillend klinken van de richtlijnen voor het onderhouden van andere gebieden van je gezondheid:

  • Poets twee keer per dag
  • Vermijd stress
  • Drink veel water
  • Dagelijks flossen
  • Gebruik geen tabak
  • Bezoek de tandarts elke 6 maanden
  • Eet een uitgebalanceerd dieet

Gerelateerde berichten

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden