Tandenbleken nu

Facings van composiet of porselein, wat is het verschil?

Facings van composiet of porselein, wat is het verschil?

Geplaatst op

Er zijn een hoop verschillende factoren waardoor je schade aan je gebit kunt oplopen. Door bijvoorbeeld per ongeluk op iets hards te kauwen is het al mogelijk dat een stukje van je tand afbreekt. Dit wil je natuurlijk niet laten zitten. Om dit op te lossen zijn facings de ideale oplossing. Dit zijn tandkleurige laagjes die op je tanden worden aangebracht, waardoor ze er weer zo goed als nieuw uitzien. Facings kunnen ook ingezet worden om bepaalde oneffenheden of een spleetje tussen je voortanden weg te werken. Deze facings kunnen van composiet of van porselein gemaakt zijn. Wat het verschil is tussen de twee materialen leggen we in deze blog verder uit.

Levensduur van de facings

Als je een facing van composiet neemt mag je ervan uitgaan dat ze tussen de 5 en 10 jaar blijven zitten, voordat ze aan vervanging toe zijn. Een facing van porselein daarentegen, gaat tussen de 15 en 20 jaar mee. Dat komt omdat porselein een wat duurzamer materiaal is dan composiet. Dit betekent onder andere dat het minder snel verkleurt of afbreekt.

Kwaliteit van het eindresultaat

Over algemeen is de kwaliteit van een porseleinen facing hoger. Ze zijn minder gevoelig voor tandplak, verkleuren minder snel, zijn gladder en hebben een natuurlijkere uitstraling dan facings van composiet. Dit verschil in kwaliteit is ook wel te merken aan de prijs. Het plaatsen van porseleinen facings is veel duurder dan composieten facings. Sommige aanvullende verzekeringen vergoeden dit echter wel, waardoor het prijsverschil niet altijd van invloed hoeft te zijn.

Plaatsing en reparatie van de facings

Het derde grote verschil tussen de facings is het plaatsingsproces. Een facing van composiet kan zo goed als zeker meteen bij de eerste afspraak geplaatst worden, terwijl er bij facings van porselein eerst een afdruk van je gebit gemaakt wordt. Daarna maken ze hem op maat en worden ze bij een tweede afspraak geplaatst. Daarnaast slijpen ze bij porseleinen facings een groter deel van je eigen tanden weg om het goed aan te hechten. Wat betreft de reparatie in geval van schade kun je beter composieten facings hebben. Facings van porselein zijn namelijk vrijwel nooit te repareren, waardoor je weer nieuwe zou moeten laten plaatsen.

Als je facings overweegt is het verstandig om contact op te nemen met een tandarts die beide materialen aanbiedt, zoals tandartspraktijk Lingewijk in Gorinchem. Samen met je tandarts kun je bepalen welke facing het beste past bij jouw situatie.

Gerelateerde berichten

Voordelen van een digitale AvaDent prothese

In veel branches vindt er digitalisering van werkzaamheden en producten plaats. De tandprothetiek blijft hierin niet achter en digitaliseert ook. Er...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden