Tandenbleken nu

Een wortelkanaalbehandeling in stappen uitgelegd

Een wortelkanaalbehandeling in stappen uitgelegd

Geplaatst op

In Nederland vrezen veel mensen voor een wortelkanaalbehandeling. Door een duidelijke uitleg van de tandarts en verdovingen op de juiste plek is dit niet eens nodig. Om je een duidelijker beeld te geven van wortelkanaalbehandelingen leggen we in dit artikel de behandeling stap voor stap uit.

Stap 1: de voorbereiding

Ter voorbereiding maakt de tandarts eerst röntgenfoto’s van je wortelkanalen. Zo kan de desbetreffende tandarts precies zien waar de ontsteking zit. Ook worden er een aantal testen uitgevoerd, zodat de behandeling juist kan worden uitgevoerd. Na deze tests verdooft de tandarts de plaats bij de ontsteking en plaatst hij of zij een lapje van rubber om de behandeling hygiënisch te kunnen doen.

Stap 2: tand of kies openen

Om goed bij de kanalen te kunnen en deze te behandelen, wordt er een opening in de kies of tand geboord.

Stap 3: ontsteking verwijderen

Met behulp van vijltjes haalt de tandarts de ontstoken en dode gedeeltes weg uit je wortelkanalen. Voor een optimale genezing van je wortelkanaal is het belangrijk dat ieder ontstoken gedeelte weg gaat.

Stap 4: kanalen spoelen

Om ervoor te zorgen dat ieder ontstoken deel weg is, spoelen de medewerkers van de tandartspraktijk de wortelkanalen met desinfecterend spoelmiddel. Zo weet je zeker dat de wortelkanaalontsteking geneest.

Stap 5: kanalen sluiten

Na het verwijderen van de ontstoken gedeeltes volgt alleen nog het sluiten van de wortelkanalen. De kanalen worden gevuld met rubberen stiftjes, waarna de tandarts vullingen plaatst op de desbetreffende tanden en kiezen.

Na de behandeling

Na de wortelkanaalbehandeling raden we het aan om niet direct warm eten en drinken te nuttigen. Door de plaatselijke verdovingen heb je namelijk kans dat je niet merkt of iets heet is of niet. Na ongeveer 2 uur werkt de verdoving uit en kun je plaatselijk nog wat pijn voelen. Dit kan enkele dagen aanhouden, vooral met bijten en kauwen. Om dit wat tegen te gaan raden we het aan om een combinatie van ibuprofen en paracetamol te gebruiken.

Er zijn in Nederland tandartspraktijken die gespecialiseerd zijn in het uitvoeren van wortelkanaalbehandeling. Zo kunt u voor het laten uitvoeren van een wortelkanaalbehandeling terecht bij Dental Factory, een tandarts in Amsterdam West. Bekijk op de website de praktijk, specialisaties, tarieven en het team van deze tandartspraktijk. Ze verwelkomen zowel bestaande patiënten als nieuwe patiënten en spoedgevallen.

Gerelateerde berichten

Facings van composiet of porselein, wat is het verschil?

Er zijn een hoop verschillende factoren waardoor je schade aan je gebit kunt oplopen. Door bijvoorbeeld per ongeluk op iets hards te kauwen is het al...

Lees meer

Over ons

Contactgegevens

Via info @ domein.nl neem je eenvoudig contact met ons op. We beantwoorden je vragen zo snel mogelijk.

© 2024 Alle rechten voorbehouden