Gele Tanden – Oorzaak Gele en Verkleurde Tanden

Er zijn twee belangrijke factoren die leiden tot gele tanden en verkleuring. De eerste factor heeft betrekking op verschillende producten die we tot ons nemen. Dit kan bijvoorbeeld koffie, thee, tabak, wijn en bepaalde soorten groeten en fruit zijn die vlekken op onze tanden veroorzaken. Ook onvoldoende mondhygiëne zoals slecht poetsen of niet flossen kan leiden tot gele tanden en verkleuring.

Een andere oorzaak die ook op de eerste factor van betrekking is, is door het gebruik van medische behandelingen bij bepaalde ziekten. Je moet hierbij denken aan antibiotica zoals doxycycline (dit heeft vooral uitwerking op kinderen onder de leeftijd van acht jaar). Andere geneesmiddelen die voor verkleuring en gele tanden kunnen zorgen zijn onder meer antipsychotica, antihistaminica en medicijnen voor de behandeling van hoge bloeddruk.

Gele Tanden en Tand Verkleuring

Gele Tanden

Chemotherapie en aanverwante straling kan ook leiden tot verkleuring van de tanden. De glazuur ontwikkeling van kinderen in de baarmoeder kan worden beïnvloed door een aantal infecties bij zwangere vrouwen. Ten slotte kan eten de oorzaak van verkleuring zijn – bijvoorbeeld bij overmatige hoeveelheden van fluoriden, gevonden in kraanwater, fluoride tandpasta, en in een aantal drankjes.

De tweede factor heeft vooral betrekking op genetische aanleg. Sommige personen hebben een helderder glazuur dan anderen. Ook onvoldoende hoeveelheden speeksel, als gevolg van ziekte en medicijnen, resulteren in verkleuring en gele tanden. Het is bekend dat speeksel helpt om etensresten en tandplak te verwijderen van de tanden. Verder kan een trauma als kind leiden tot een abnormale glazuur formatie. Dit kan resulteren in tand verkleuring en ongelijke dikte van het glazuur. Vergeet echter niet dat de buitenste laag van het glazuur dunner wordt met het ouder worden. Op deze manier, het onthult de gele kleur van een andere laag: het tandbeen.

Gele Tanden Behandelen

Er zijn verschillende mogelijkheden om tand verkleuring en gele tanden te behandelen:

Ten eerste kan de meerderheid van de vlekken op de tanden worden verwijderd door verschillende tanden bleken procedures, zoals bij tanden bleken bij de tandarts en thuis gebruik van whitening gels. Ten tweede kan verandering van gewoonten ook helpen bij het tegen gaan van de gele tanden. Bijvoorbeeld, stoppen of ten minste minderen met roken en koffie drinken. Hierdoor zal je wittere tanden krijgen en zullen je gele tanden een stuk witter worden. Verbeterde hygiëne en regelmatige tanden reinigen, flossen en poetsen helpt ook met het verbeteren van de algehele conditie van uw tanden.